Skip to main content

Skattepligt ved udbetaling fra fondeJeg har fået et spørgsmål omkring skattepligt i forbindelse med udbetaling fra en fond.

Hej Steffen

Jeg overvejer at søge om tilskud til nogle aktiviteter til både børn og ældre. 

Men hvordan er det med støttekroner. Jeg er privatperson, så skal jeg opgive evt. udbetalinger fra fonde nogle steder? Her tænker jeg skattemæssigt eller andet. 

Eller kan jeg “bare” tage (hvis jeg får dem) og bruge dem på projektet uden hensyntagen til min almindelige indtægt og skat?

Er udbetalinger fra fonde skattepligtige for privatpersoner?

Udbetalinger fra fonde eller legater er som udgangspunkt skattepligtige. Dog kan der være en række undtagelser, som jeg vil komme ind på herunder.

For det første kan en række studielegater være skattefrie, så sørg altid for at undersøge om et legat er skattepligtig eller ej. Spørg legatgiveren om råd, hvis du er i tvivl.

En lang række foreninger og fonde er godkendt af SKAT til at måtte uddele midler til forskellige formål, f.eks. sociale og sygdomsbekæmpende formål. Udbetalinger fra disse fonde, er skattefrie op til 10.000 kroner. Du skal derfor betale skat af den del som overstiger 10.000 kr.

Du skal som udgangspunkt ikke foretage dig noget selv, da fonden selv vil indberette det til skat. Det er fondens pligt at indberette beløbet til SKAT. Beløbet vil derfor fremgå af din årsopgørelse i rubrik 17. Det er derfor også vigtigt at du kontakter fonden, hvis beløbet er forkert, da det er dem der skal lave en ny indberetning på dig.

Har du fået udbetalt et legat eller lignende fra en udenlandsk fond eller forening, så skal du selv indberette det til SKAT i rubrik 20, da det ikke indberettes automatisk for dig.

En anden mulighed

En anden mulighed kunne være at oprette en forening, som så kunne søge om tilskud til projekterne. Dermed ville man spare skatten og det ville gå uden om din normale indkomst. Det ville også åbne nemmere op for at få flere medlemmer der kan hjælpe dig med projekterne, ligesom der også ville være mulighed for at have støttemedlemmer der betaler et passende kontingent m.m.

Lad os foretage en gratis projektvurdering og få vores vurdering af dit projekts muligheder.

Det er helt gratis for dig at indsende dit projekt og få vores vurdering af mulighederne. Du skal blot udfylde en kort formular og uploade projektbeskrivelse!

Få vurderet dit projekt
Steffen

Forfatter Steffen

Steffen Gregersen er stifter og fundraiser hos Aktiv Fundraising. Steffen udmærker sig ved at være super skarp til projektudvikling, fondsansøgning og videreformidling af hans store erfaring. Steffen er en erfaren underviser og hans foredrag får altid stor ros af deltagerne.

Flere artikler af Steffen

Deltag i samtalen 4 kommentarer

 • Kim Nielsen siger:

  Hvad så hvis man flytter til udlandet, og ikke er skatte pligtig eller begrænset skatte pligtig til dk..?
  ( Altså ikke har hus m.m )

  • Steffen siger:

   Hej Kim

   Nu er jeg ikke skatterådgiver, så jeg vil altid råde dit til at opsøge professionel hjælp på denne front inden man kaster sig ud i et usikkert hav.

   Men hvis du ikke er skattepligtig i Danmark på nogen måde, så bør udbetalingen jo være skattefri i Danmark, men så skal du højst sandsynlig betale skat af det i udlandet.

   Noget andet er, at en del fonde og legater stiller som krav at man er skattepligtig i Danmark, før de vil udbetale penge. Så hvis ikke du er skattepligtig i Danmark, så er chancen for at få bevillinger noget mere begrænset.

 • malene wedel siger:

  Hej Steffen.

  Jeg har oprettet en forening til fordel for udsatte til jul.
  Hertil har jeg fået et Cvr nr. Foreningen ikke er ikke oprettet som social økonomisk forening,
  Jeg skal have lavet en konto i banken. skal der udleveres cvr nr der ved oprettelse og hvordan skal jeg lige gøre mht. SKAT når det er beløb fra privat personer fra facebook der gerne vil støtte med lidt kr øre. skal det inberettes via mig selv og kommer det til at slå ned på min privat økonomi?
  Mvh. Malene Wedel

  • Steffen siger:

   Hej Malene

   Ja, du skal give cvr nummer til banken for at få oprettet en konto, ligesom du nok også skal aflevere cpr nummer på foreningens bestyrelse.

   Hvis du har oprettet en forening, så går jeg udfra at du har fået nedsat en bestyrelse i foreningen?
   Der bør være vedtægter og en bestyrelse.

   I såfald skal du ikke personligt betale skat af de penge foreningen tjener hjem. Det er foreningen der står for det.
   Du kan iøvrigt søge momsfritagelse m.m. til foreningen.

Skriv en kommentar