Skip to main content

Hvis du arbejder i en frivillig social forening, så har du måske hørt om paragraf 18 midler? Hvis du ikke har hørt om dem, så burde du måske have hørt om dem. Men uanset om du har hørt om dem eller ej, så er du måske i tvivl om hvad det egentlig er for noget. Det får du forklaringen på i denne artikel.

Paragraf 18 midler kort fortalt

Paragraf 18 hedder sådan, da det er §18 i Lov om Social Service. Paragraf 18 midler er derfor en pulje som det offentlige stiller til rådighed for frivilligt socialt arbejde.

Loven påbyder alle kommuner at stille sådan en pulje til rådighed, som kommunens frivillige sociale foreninger o.lign. kan søge om at få tilskud til deres aktiviteter.

Så uanset hvor i landet du bor, så findes der en §18-pulje i din kommune, som din forening kan søge, hvis I udfører frivilligt socialt arbejde.

Hvem kan søge paragraf 18 puljen

Det vil være helt umuligt at skrive en komplet liste over hvad du kan søge penge til. Men alle foreninger der udfører frivilligt socialt arbejde kan søge disse midler. Det kan være en ungdomsklub for socialt udsatte børn, det kan være en forening der driver et herberg for hjemløse misbrugere eller f.eks. en pensionistklub for enlige ældre mænd.

Dette var bare 3 eksempler på nogle foreninger der kan søge om midler i kommunens paragraf 18 pulje. Men det skal være indenfor det frivillige sociale område.

Vær opmærksom på, at nogle kommuner kun uddeler til foreninger der henvender sig til personer under 60 år. Det gør de med det for øje, at foreninger der henvender sig til personer over 60 år, har mulighed for at søge den pulje der går under navnet paragraf 79.

Hvad kan man søge til igennem paragraf 18 puljen

I jeres frivillige sociale forening kan I søge til stort set hvad som helst. Igen, så kan kommunernes kriterier variere. Men i modsætning til hos mange private fonde, så kan man nogle gange godt komme igennem med at søge midler til driften af foreningen her. Selvom jeg da på det kraftigste vil fraråde at man regner med pengene år efter år, hvorfor man bør sørge for at foreningen kan løbe rundt i sig selv.

Her er en række andre eksempler på hvad I kan søge til:

 • Oplysningskampagner
 • Besøgsvennetjenester
 • Selvhjælpsgrupper
 • Afvikling af arrangementer
 • Aflastningstjenester for pårørende
 • Kontaktsteder
 • Rådgivning
 • Sociale caféer
 • Opstart af frivillige sociale foreninger
 • Telefonrådgivninger
 • Væresteder
 • Indkøb af udstyr
 • Og meget mere

Kort sagt er der ikke mange begrænsninger, så snart din forening eller organisation udfører frivilligt socialt arbejde.

frivilligt socialt arbejde

En social café kan ofte få tilskud fra §18 puljen

Sådan søger du §18 i din kommune

Landets kommuner bestemmer selv hvordan puljen fungerer og søges. Derfor findes der mange varianter af hvordan puljen fungerer i landets 98 kommuner. Det vil derfor være for meget at beskrive her.

Men hvis du laver en søgning på Google, hvor du søger på ”kommunens navn” og ”paragraf 18”, så har jeg endnu ikke oplevet at man ikke hurtigt finder en vejledning på kommunens hjemmeside.

Der er nogle der bruger et online søgesystem, hvor du udfylder et ansøgningsskema på nettet. Men de fleste bruger almindelige ansøgningsskemaer som du printer ud og udfylder, hvorefter du sender ansøgningen ind til kommunen.

Ansøgningsfrister varierer også. Nogle kommuner har ansøgningsrunde én gang om året, mens andre har 3-4 gange. Nogle andre kommuner har slet ikke ansøgningsrunder, men behandler ansøgningerne løbende, efterhånden som de kommer ind.

Ved sidstnævnte løsning, kan man spekulere i om der er gode muligheder i at vente med at søge til hen sidst på året, hvor kommunen måske står med en pose ubrugte midler tilbage, så det derfor er lettere at komme igennem nåleøjet. Men man risikerer også at pengene allerede er brugt på dette tidspunkt.

Kommunerne får næsten altid flere ansøgninger end de har midler til, så det er vigtigt at du bruger god tid på ansøgningen og får den lavet meget skarpt. Det er ligesom at skrive en ansøgning til en alm. privat fond.

Har du ikke hentet min gratis e-bog endnu, så gør det ved at tilmelde dig til mit nyhedsbrev her. Så kan du hente bogen helt gratis. Den giver nogle gode tips til, hvordan du kan skrive nogle gode fondsansøgninger.

Lad os foretage en gratis projektvurdering og få vores vurdering af dit projekts muligheder.

Det er helt gratis for dig at indsende dit projekt og få vores vurdering af mulighederne. Du skal blot udfylde en kort formular og uploade projektbeskrivelse!

Få vurderet dit projekt
Steffen

Forfatter Steffen

Steffen Gregersen er stifter og fundraiser hos Aktiv Fundraising. Steffen udmærker sig ved at være super skarp til projektudvikling, fondsansøgning og videreformidling af hans store erfaring. Steffen er en erfaren underviser og hans foredrag får altid stor ros af deltagerne.

Flere artikler af Steffen

Deltag i samtalen 21 kommentarer

 • alice fogh siger:

  Hej
  Jeg vil høre om disse midler også kan søges til klovnearbejde udenfor Danmark. Vi er 8 frivillige omsorgsklovne, der skal til Vestbredden på forskellige skoler for flygtningebørn i april og denne gang ville vi gerne have lidt økonomisk støtte til rejse, ophold og balloner etc. til børnene.

  på forhånd tak for svaret.

  • Steffen siger:

   Hej Alice
   Umiddelbart vil du ikke kunne søge hjælp til jeres projekt via paragraf 18 midler, da det skal komme borgerne i kommunen til gode.
   Men der kan være selvfølgelig være forskel fra kommune til kommune omkring politikken, men som udgangspunkt nej, desværre.

 • Haider siger:

  Hvis jeg bor i Holstebro kan jeg også søge o herning eller struer eller er det kun i min kommune

  • Steffen siger:

   Hej Haider

   De midler du søger via §18 midlerne, skal komme borgere til gavn i den kommune som giver bevillingen.
   Du kan derfor ikke søge i nærliggende kommuner om tilskud til projekter som foregår i nabokommunen, uanset hvor du selv som privatperson er bosat.

 • Lene Larsen siger:

  Hej.
  Vi er en lille kolonihaveforening med mulighed for 50 medlemmer, vi får ikke støtte nogen steder fra alt hvad vi skal lave er for de små midler der er i overskud.
  Nu er vi i den problemstilling at vi mangler et sted /hus vi kan samles i til møder årlig sommerfest, det er ikke et luksushus vi skal have men et sted vi kan sidde og få en sludder og holde møder, det bliver uden køkken da vi ikke har strøm i foreningen, hidtil har vi holdt vores årlige sammenkomster i et stort telt som nu er afgået ved døden efter mange års brug i blæst og regn et nyt koster meget hvis det skal være holdbart i en årrække.
  Vi fik en ide med i fællesskab at bygge et hus, men det bliver over flere år efterhånden som der er penge, men har indset at det vil vare for længe, vi fik så den ide at søge fonde men så er spørgsmålet hvilke kan man søge inden for vores område og er det i det hele taget realistisk at få lidt midler ad den vej.
  Projektet vil koste i materialer 45,000 kr. gratis arbejdskraft. skal man fremlægge foreningsregnskab.

  • Steffen siger:

   Hej Lene
   Det lyder så fint at I ønsker at lægge egne kræfter i projekter og give den gas den vej rundt.
   Projektet er jo mest til en sluttet kreds og dermed kan det være lidt svært at skaffe fondsmidler til projektet. Dog vil I ikke være de første kolonihaveforening der fik en bevilling til noget sådant. Så det kan I da prøve af.
   I kan prøve at søge nogle af de lokale banker osv. Søg ikke mere end 10.000 kr. ved hver fond.
   Du skriver heller ikke hvor I landet I holder til henne, men nogle steder er der lokale byggemarkeder, som også har fonde eller fondslignende uddelinger, hvor de for det meste donerer materialer. Davidsen, Jem&Fix og Johannes Fogs Tømmerhandel har bl.a. sådanne uddelinger, som fungerer lidt på forskellige måder. Prøv at undersøg det. Og så stort held og lykke med jeres projekt.

 • Lene Larsen siger:

  Hej Steffen.
  Tak for dit svar, vores kolonihaveforening ligger på Sjælland Fensmark/Holmegård, lige netop de steder du nævner vi kan søge var i vores tanker i går og beløbet er det som jeg godt var klar over vi skulle holde os inden for, og gerne materialer det ville da være perfekt, jeg går videre med dit svar, og endnu engang tak.
  Mvh. Lene

 • Anne Østergaard siger:

  Hej Steffen
  I vores børns børnehave, har vi en parkeringsplads der bør omlægges, da den ikke er trafiksikker og alle omkring er bekymret for den ulykke der kunne indtræffe på et tidspunkt. Vi er igang med at få tegnet skitse og budget, men projektet vil koste omkring 50.000 kr. (skud fra hoften)… Vi har søgt om penge direkte fra kommunen via daginstitutionen, men fået afslag – her kigges ikke på sikkerhed men på penge…
  Vil §18 midler være en mulighed at søge den vej igennem? Der er tale om en mellemstor offentlig institution på 115-120 børn i både vuggestue og børnehave.
  Jeg er ret frustreret, da jeg ikke synes vi skal eller kan gå på kompromis med børnenes sikkerhed og det er jo et langtidsholdbar projekt, som kommer rigtigt mange børn (og voksne) til gode i mange år frem.
  På forhånd tak for dit svar.
  De bedste hilsner
  Anne

  • Steffen siger:

   Hej Anne
   Det lyder da som et vigtigt projekt I har. Dog kan I ikke søge midler til det via §18 midler, da disse midler går til frivilligt socialt arbejde. Dette er jo ikke frivilligt (går jeg stærkt ud fra).
   Der kan være andre fonde som vil kunne støtte det, men det er ikke altid det nemmeste. Men en fond som Trygfonden vil måske kunne støtte det.
   Derudover kan man prøve at søge hos http://www.craa.dk/velgoerenhed/ som støtter børns trafiksikkerhed.
   Ellers er den økonomiske ramme jo ikke så stor, så I vil jo faktisk kunne tjene til det selv, ved hjælp af f.eks. en kampagne fra SupportSkrab. Du kan bestille en gratis infopakke her: http://supportskrab.dk/infopakke

 • Jan siger:

  Hej,
  Vi er en politisk lokalforening, der har flere gangbesværet og handicappede medlemmer.
  Vil det være muligt at søge §18 tilskud til en kørestolsrampe til vores lokale, der er på 1. sal?

  • Steffen siger:

   Hej Jan

   Umiddelbart vil jeg faktisk sige nej. §18 midler er til frivilligt socialt arbejde og det tror jeg I får svært ved at argumentere jeres politiske forening ind under.
   Istedet vil jeg anbefale jer at prøve at kontakte Vanførefonden eller Bevica Fonden om de evt. kan støtte jer. Vær opmærksom på at flere fonde ikke støtter politiske foreninger.

 • Mette Svendsen siger:

  Jeg har søgt midler til et værested hvor vi vil lave et træværksted og derfor har søgt penge til værktøj. Jeg har nu fået at vide at de vil bevilge nogle af de penge vi har søgt, og det er jo helt fantastisk. Nu er mit spørgsmål, kan jeg på nogen måde blive “straffet” hvis pengene bliver overført til min konto. Jeg er arbejdsløs flexjobber og modtager ledighedsydelse. Jeg vil gerne vide om pengene kan betragtes som en personlig indtægt, som jeg kan risikere at blive beskattet af, eller risikere at der bliver trukket i min ledighedsydelse, til trods for at det jo ikke er mig personligt der skal bruge pengene.

  • Steffen siger:

   Hej Mette
   Altså hvis du har søgt pengene i dit navn og får dem overført til din konto, så bliver de højst sandsynligt indberettet til Skat, ellers skal du selv gøre det (kun i sjældne tilfælde er det skattefrit). Og hvad det så ellers kan få af konsekvenser for dig kan jeg ikke lige rådgive dig omkring.
   Men hvis pengene er til et værested, så bør du jo få pengene overført til værestedets bankkonto og registreret hos fonden at pengene udbetales til værestedet og ikke dig personligt. Det er jo forkert.

   Jeg håber dette hjælper dig lidt på vej : )

 • Lena Lumby siger:

  Hej
  Jeg har et kort spørgsmål.
  Må man købe en bårebuket til et medlem, der er gået bort fra foreningen, hvor man har fået § 18 midler. Vi snakker om 150,- 200, kr.

  Venlig hilsen

  Lena Lumby

  • Steffen siger:

   Hej Lena
   Først og fremmest må jeg kondolere med tabet af jeres medlem!
   Dernæst ang. om I må gøre det, så kommer det an på hvad midlerne er søgt til. Så det kan jeg ikke svare helt præcist på.
   Men I har vel også andre midler end §18 midler i foreningen? For så kan I jo bare bruge lidt af dem. Det er der jo ikke noget galt i.
   Men i langt de fleste tilfælde vil det da være helt forståeligt og menneskeligt at I takker et skattet medlem på denne måde.

 • Ruth Hansen siger:

  Kan jeg søge § 18 midler til indkøb af nye batterier til 2 stk. rickshaw cykler?. Vi er frivillige fra Ældre Sagen, der ugentlig kører med ældre svage borgere fra kommunens ældrecenter.

  • Steffen siger:

   Hej Ruth
   Det lyder bestemt som noget du kan søge om via kommunens §18-midler.
   Dog kan der være særlige kriterier i din kommunens pulje (ikke alle er helt ens), men som udgangspunkt, så vil de fleste kommuner kunne støtte den slags.

   Venlig hilsen
   Steffen Gregersen

 • mia siger:

  Hejsa

  Vil en lokal biavlerforening kunne søge tilskud via paragraf 18, til fx et foredrag eller til udskiftning af en slynge eller vokssmelter?

  Mvh Mia

  • Steffen siger:

   Hej Mia
   Umiddelbart vil I nok ikke falde ind under §18-midlerne, da det skal være frivilligt socialt arbejde. Her er nøgleordet socialt arbejde. Dvs. jeres frivillige arbejde f.eks. skal rette sig mod ældre, sårbare eller andre udsatte personer.
   Det tænker jeg ikke umiddelbart at jeres biavlerforening gør.
   Men jeg tænker godt I kan søge til de nævnte ting ved andre mere almennyttige fonde, alt efter hvad formålet med foreningen er og hvordan organisationen er sat sammen.

 • Henrik siger:

  Hejsa
  Kan en dart klub søge § 18-midler ?

  • Steffen siger:

   Hej Henrik
   Der er umiddelbart ikke noget der forhindrer dartklubben i at søge §18-midler.
   Dog kræves det at den aktuelle kommunes uddelingskriterier giver mulighed herfor.
   Her skal helt sikkert kigges på den aktivitet I søger midler til, da det skal være båret af frivilligt socialt arbejde. Det vil helt almindelige dart-aktiviteter med en “normal” målgruppe, sjældent leve op til. Men har I nogle særlige hold målrettet udsatte borgere el. lign. så kan der være gode muligheder.

   Håber du kan bruge svaret.

   Mvh
   Steffen Gregersen

Skriv en kommentar