Skip to main content

I juletiden sidder pengene lidt løsere på folk. Man vil gerne gøre det hyggeligt og der er så mange hyggelige ting man kan købe. Børnene skal heller ikke mangle noget. De skal have en god jul.

Det er der mange foreninger der er klar over, hvorfor der op til og i julemåneden tilbydes utrolig mange ting til folk, som foreningerne kan tjene penge på. Der sælges julekalendere, kalendere, kalender lys, brændte mandler og jeg ved ikke hvad. Mange af disse ting er rigtig gode at tjene penge på, men der er typisk flere foreninger i hver by der tjener penge på de samme ting og konkurrerer derfor imod hinanden. Markedet bliver nemt mættet.

Men noget andet man kan sælge er juletræer. Det skal folk alligevel ud og købe og derfor er det noget andet man kan sælge og tjene penge på.

Det gode ved at sælge ting til folk, er at folk ikke skal købe for at støtte foreningen, men køber for at få fat i varen. Derfor kan man som sælgende forening også tillade sig at agere som sælgere nu gør. Prisen kan også sættes derefter, hvorfor indtjeningen kan blive lidt højere.

Her kan I sælge juletræer

Typisk sælges de fleste juletræer ude på landet ved forskellige gårde, som har fældet træerne på deres juletræ-marker og så er det ellers landmanden selv og hans familie der står og sælger juletræerne. Det virker ganske godt, da mange familier godt kan lide at bruge et par timer en søndag eftermiddag på et køre ud og finde det perfekte juletræ. De hygger sig sammen og tager afsted hele familien.

Men efterhånden som vi alle generelt for mere og mere travlt, er dette også en tradition der kommer mere og mere i baggrunden. Hvorfor der sælges flere og flere juletræer inde i byerne. F.eks. på byens torv eller lignende. Og det er her I kommer ind i billedet.

I kan stå inde i byerne og sælge disse juletræer. Typisk ville det passe hvis I kan stå ved nogle store indkøbscentre, varehuse eller et godt sted i centrum, hvor folk alligevel kommer forbi for at handle. Så kan de lige nuppe et juletræ med i farten. Det er vigtigt at I står hvor folk kommer i forvejen, så de ikke skal til at køre et bestemt sted hen, for så kan de næsten ligeså godt køre ud til landmanden. Desuden er jeres markedsføringsopgave meget større. Det vil I ikke ud i.

Sådan skaffer I juletræerne

Men for at sælge juletræer, er det jo vigtigt at I i første omgang har nogle træer at sælge af. Dem skal I ud at skaffe.

Et godt sted at skaffe juletræerne fra, er at kontakte nogle af de landmænd der i forvejen sælger juletræer udenfor byen. Start gerne med dem der lægger et godt stykke væk fra byen. Her kan I i god tid kontakte landmanden og spørge om I kan indgå en aftale.

I kan tilbyde ham at sælge hans juletræer inde i byen på et centralt sted. Dermed kan han kraftigt øge sit salg, ved at han jo stadig sælger juletræer på sin hjemadresse og derudover får en afdeling inde i byen hvor han får solgt sine juletræer.

Det er således landmandens træer I sælger og hvis I får lavet en god aftale, så kan I helt undgå at købe træerne ind, men får dem bare leveret og betaler så først bagefter for de træer I har solgt. Sådan kan det godt lykkedes at brygge aftalen sammen.

I kan så få f.eks. 10-50% af omsætningen. Generelt er priserne på juletræer temmelig høje og avancen også rimelig høj, så I kan godt presse på når I forhandler. Start måske ud med 50% og vær evt. klar til at acceptere 25% f.eks. Men overvej om det er umagen værd, hvis I kun kan få 10% af omsætningen. Vær desuden opmærksom på om det er omsætningen inkl. eller ekskl. moms i snakker om. Landmanden vil jo nok kun acceptere hvis det er omsætningen ekskl. moms.

Aftaler og udstyr i forbindelse med salg af juletræer

Når I planlægger salg af juletræer, så er der visse aftaler der skal på plads. Der hvor I vil stå og sælge, skal I have tilladelse til at gøre det. Typisk skal kommunen give deres tilsagn, hvis det er på en åben offentlig plads. Men er det på privat grund, f.eks. ude foran et varehus eller supermarked, så skal I lave en aftale med den butik, om at I må stå udenfor og sælge juletræer.

Desuden skal I have noget udstyr klar. Udover pengekasser og kvitteringer I kan skrive til kunderne, skal I have noget til at transportere juletræerne i, når I er færdige og pakker sammen.

Herudover bør I kunne pakke juletræerne ind i net, så de ikke fylder så meget og er nemmere for kunderne at transportere hjem. Sådan en “maskine” kan I jo muligvis låne af den landmand I laver leveringsaftalen med. Derudover bør I nok have en sav, nogle handsker, en kost og skovl (så I kan feje op efter jer), plasticsække, evt. et par stole og et bord til at have penge m.m. på.

Derudover kan I gøre det lidt hyggeligt. Det bliver jo tidligt mørkt. Så I kan jo evt. tænde et par fakler eller andet hygge lys. Det skaber også opmærksomhed omkring jeres salg.

Hvornår skal I sælge

I skal sælge op til jul !!

Men bortset fra det, så kan I sagtens starte med at sælge juletræer fra starten af december. Der er ikke den store idé i at starte før december, der er ikke det store salg. Men der er alligevel en del der vil købe juletræer i starten af december.

Alt efter hvor meget tid og kræfter I har, så vil jeg foreslå at I står og sælger juletræer fredag eftermiddag, lørdag samt søndag i åbningstiden. De fleste supermarkeder og varehuse har åbent alle søndage i december, så der er gang i salget her. Især den sidste eller evt. de 2 sidste weekender inden jul, vil I kunne sælge rigtig mange juletræer.

Men et godt råd er, at I ikke tænker at så kan I spare lidt på kræfterne og nøjes med at stå og sælge de sidste par weekender. Folk planlægger nemlig (bevidst eller ubevidst) hvor de skal købe deres juletræ når det nærmer sig jul. Så det kan godt være I ikke sælger så mange juletræer de første weekender, men folk har så set jer, når de alligevel var inde at handle, og mange har så planlagt at købe hos jer når de har set jer stå der. Hvis ikke I står der, så ved de ikke I eksisterer og de planlægger at købe andre steder.

Lad os foretage en gratis projektvurdering og få vores vurdering af dit projekts muligheder.

Det er helt gratis for dig at indsende dit projekt og få vores vurdering af mulighederne. Du skal blot udfylde en kort formular og uploade projektbeskrivelse!

Få vurderet dit projekt
Steffen

Forfatter Steffen

Steffen Gregersen er stifter og fundraiser hos Aktiv Fundraising. Steffen udmærker sig ved at være super skarp til projektudvikling, fondsansøgning og videreformidling af hans store erfaring. Steffen er en erfaren underviser og hans foredrag får altid stor ros af deltagerne.

Flere artikler af Steffen

Deltag i samtalen 3 kommentarer

Skriv en kommentar