Hvad kan vi lære af LEGO: 1. Find den rigtige idé, og skab det rigtige idégrundlag

Så er vi kommet til første del af denne lille serie, hvor jeg gennemgår Godtfred Kirk Christiansens ledelsesfilosofi for LEGO. Du kan læse introduktionen til hvad vi kan lære af LEGO om ledelse i foreninger her.

Det første punkt i Godtfreds ledelsesfilosofi lyder: Find den rigtige idé, og skab det rigtige idégrundlag. Hvad kan vi bruge det til, i forhold til foreninger?

Hvis din forening har nogle år på bagen, så har I jo helt sikkert et formål for foreningen. I ved hvad jeres forening har som hovedformål. Det kan være den har til formål at støtte folk med bestemte sygdomme, en sportsklub, et orkester eller andet. Det er jeres idé. Den skal I holde fast i.

Men inden for hvilke rammer kan I udvikle jer? For at kunne blive ved med at tiltrække medlemmer, midler eller interesse, så er det vigtigt at man over tid formår at følge med tiden og tilpasse sig nye muligheder. Men her ligger også faren. Man risikerer at bevæge sig væk fra sin idé, eller sprede sine aktiviteter for meget, så man mister fokus.

LEGOs idé og idégrundlag bygger på et system med legoklodser, som kan sættes sammen og man kan bygge ting med det. Det er kernen i deres idé. Men LEGO har jo alligevel formået at følge med tiden. F.eks. kan man købe temakasser med LEGO Starwars og meget andet. Nok ikke noget som Godtfred eller for ikke at tale om hans far, Ole, havde tænkt på dengang. Men det bygger stadig på idéen om byggeklodserne og systemet.

LEGO fik store problemer i 90’erne, hvor de bla. begyndte at lave computerspil, bygge og drive forlystelsesparker og lave andet legetøj. Det var ikke en del af deres idégrundlag og det gik heller ikke godt. Det var ikke en del af deres kernekompetencer. Senere er det solgt fra, og nu sælger de deres navn til andre, der så laver computerspil eller driver forlystelsesparkerne, med LEGO navnet i licens, og det har været vejen tilbage til succes igen.

Dette er værd at bide mærke i som forening. Hvis I ikke allerede har 100% styr på jeres idégrundlag, formål og rammerne for jeres forening, så kan man let lade sig drive ud på et sidespor. Der kan nemt opstå én idé, som ligger på kanten af ens formål. Den går man så måske i gang med at arbejde med, og i kølvandet på den idé, opstår der nye idéer, som ligger længere og længere væk fra foreningens hovedformål. Sådan kan man stille og roligt bevæge sig ud på vildspor, hvor man så pludselig står i problemer til halsen.

Så opfordringen her skal lyde, at I i din forening, hvis I ikke allerede har det, tager en snak om hvad er jeres formål (ikke bare det der står i vedtægterne). Hvad er det I gerne vil?

Herefter skal I diskutere og skrive nogle rammer ned. Ligesom LEGO ville bygge virksomheden op på et system, som bestod af klodser der kunne sættes sammen. Herefter kan I så ellers gå i dybden med det og udvikle forskellige idéer, tiltag og aktiviteter som passer ind i dette system. Det gjorde LEGO med deres forskellige serier: LEGO City, LEGO Starwars, LEGO Technics osv.

Nedskriv jeres konklusioner og print dem gerne ud og hæng op i jeres forenings lokaler, så I ser dem med jævne mellemrum. Og hold jer så til dem. Alle forslag og idéer som ikke lige passer ind i systemet, skal overvejes meget nøje, før man går i gang med det.

Jeg ved godt det kan virke meget ukonkret at snakke om disse ting. Det er jo hverken noget som giver flere penge, flere medlemmer eller andre ting lige nu og her. Så hvorfor skal man bruge tid på at diskutere den slags?

Det skal du og din forening gøre, for at undgå at man kommer til at køre ud på forkerte spor. På den måde kan I øge chancen for at nye tiltag og aktiviteter bliver en succes, i stedet for at de måske falder til jorden.

Jeg hører meget gerne fra dig, i kommentarerne herunder, hvis I i din forening har noteret et formål og nogle rammer ned. Det kan give inspiration til mange andre. Ønsker du at være anonym, kan du også sende dem via kontaktformularen, så vil jeg samle dem op og tilføje dem samlet.

Jeg vil om en uges tid komme med mit syn på Godtfreds næste punkt. Du kan automatisk få besked på email, når jeg poster næste indlæg, hvis du tilmelder dig dette RSS feed.

Indtil da, så må du have det godt!

Kunne du lide artiklen?
Tilmeld nyhedsbrev

Skriv kommentar

*